Pinkstergastendagen 2016 – Samen onder één dak

Pinksteren was kouder dan Kerst en Pasen, maar op vrijdagmiddag bij aankomst merkten we daar nog niet veel van want de warmte van de week ervoor hing nog in de lucht.

Het thema ontleenden we aan het samenkomen van de discipelen tijdens de eerste Pinksteren in een bovenzaal in Jeruzalem.

Voor de eerste avond samen had Herman Docter een prachtige presentatie samengesteld over 90 jaar Ernst Sillem Hoeve. Dat was de plek, waar wij tijdens Pinksteren onderdak zouden zijn. Herman liet ons zien dat velen ons in die 90 jaar waren voorgegaan. Onder onze gasten was iemand die ongeveer 60 jaar geleden ook op de Hoeve had gelogeerd. Bijzonder.

Op zaterdagmorgen vierden we die 90 jaar met gebak, een bijeenkomst van de VVSV of een bezoekje aan de Paardenkamp in Soest. ’s Middags ging een gezelschap van 25 personen huizen kijken in Huizen onder leiding van Gids Jan Rebel. Hij wees ons op bezienswaardige details en gaf ons een kijkje in het verleden van Huizen als vissers- en boerendorp. Huizen kreeg in de 14e eeuw zijn naam, omdat het - zoals de overlevering wil - het eerste dorp was in het Gooi dat stenen huizen had. Deze ‘herfstwandeling’ leverde ons wel rode, lopende neuzen op en door de gure wind hielden we het theedrinken buiten maar voor gezien. Het lekkere, warme diner viel er goed in en aansluitend werd een beroep gedaan op de grijze cellen onder de hersenpan middels een woonquiz. De winnaar had 35 van de 40 antwoorden goed – chapeau! Natuurlijk maakten we even tijd om uit ons dak te gaan voor het optreden van Douwe Bob.

We voelden ons weer heel welkom in de Maria Christina Kerk, waar we de betekenis van Pinksteren herleefden. Mijn hoogtepunt was de zondagmiddag. Naar stalhouderij Klein Middelwijck in Soest voor een tochtje met de Paardentram en Huifkar. Op een mooie Pinksterdag … En maar kijken naar … De omgeving was prachtig en wij gingen in galop door de Soester Duinen. Een theestop midden in het bos, Heidi & Lotje die daarna de bocht niet durfden te nemen, een noodsanitaire stop, stuivend zand, paardenvoeten trippeltrap. Het was om voor we er erg in hadden. Maar vermoeiend dat zo’n reisje is! Een rustige muzikale bingo was wat we nog net konden volhouden en met het pannenbier als slaapmutsje sliepen we heerlijk in.

De volgende dag moesten we (gasten en staf) weer zwaar aan de bak. Want … ‘Help, onze Rinus is klusser’. Maar Rinus speelt liever mondharmonica en de karweitjes laat hij dan voor wat ze zijn. Net als op televisie werd klushulp voor hem gezocht. Vier klusteams streden om de eer om deze baan te bemachtigen. Met welke klussen ze zich moesten bewijzen? Hamer werpen, cijferslot openen, spijker trekken, afstand schatten en bouwvakkerslunch raden. Er volgde een sportieve strijd, waarna de Zingende Zagen wonnen. Na de lunch nog een blik op de foto’s en een warm afscheid. En de kou – ach, weinig van gemerkt eigenlijk.

Wij waren 4 dagen samen onder één dak, de woorden van Lied 416 met ons meenemend. ‘Ga met God en Hij zal met je zijn, tot wij weer elkaar ontmoeten, in zijn naam elkaar begroeten. Ga met God en Hij zal met je zijn’. We hebben het weer heel goed met elkaar gehad. Dank jullie wel: gasten, vaste ESH-staf, VVSV en medevrijwilligers. En voor wie binnenkort nog één of meerdere nachtjes op de Hoeve onder dak gaat: geniet ervan, net zoals wij deden.

Vriendelijke groet van Wilma Tijdeman

Bekijk het hele album.

Naar boven