Kunst-zinnig

seniorenvakantieweek 1

Zaterdagmiddag kwamen 55 gasten uit het hele land richting de Ernst Sillem Hoeve om vakantie te vieren. De staf had aan deze week het thema ‘kunst-zinnig’ gekoppeld en elke gast kreeg bij binnenkomst een heuse ‘museum’-kaart. Na het welkom en diner was het tijd om kennis te maken. Dit gebeurde aan de hand van de vragen op de theelabeltjes.
Met dank aan de leden van de gemeente Den Dolder kwamen zondagochtend alle gasten in de kerk. Vanwege het weer kon ’s middags de wandeling in de bossen van Lage Vuursche niet doorgaan, maar tussen de buien kon wel de bomenroute in het park worden gelopen en werd er een begin gemaakt met de jeu-de-boulescompetitie.
’s Avonds kwam het Flevo Barok Consort uit Almere voor ons optreden. En na die mooie klanken kon iedereen lekker slapen.
Op maandag gingen we met de bus langs de Vecht. De bus bracht ons, met een koffiestop in Breukelen, langs de mooie plekjes. Op de terugweg begon het helaas te regenen, waardoor het uitzicht wat minder was. 'S avonds was het tijd voor een Kunst quiz. Aan de hand van 30 musea kregen we allerlei vragen. Het bleek maar weer eens dat we veel slimme gasten hebben.
Op dinsdag ging er 's morgens een groep gasten naar de markt in Baarn en 's middags een groep naar de tuinen van Paleis Soestdijk.
's Avonds was er het cabaret voor senioren. Bij elk letter van het alfabet hoorde men iets herkenbaar van vroeger of juist van nu. De H van hoedjes zorgde voor de grootste hilariteit.
Woensdag ging de bus richting Amstelveen om daar een bezoek te brengen aan de Clara Maria Hoeve. Hier kregen we te zien hoe kaas en klompen gemaakt worden. En uiteraard mocht er ook kaas geproefd worden.
Zoals de markt in Baarn op dinsdag een traditie is, zo is de financiële actie dat op woensdagavond. Piet Penseel en Bep Kwast lieten op geheel eigen wijze zien wat zij Kunst en wat zij Kitsch vonden. Er werd van alles getaxeerd: de badeendjes in het zwembad, het portret van Ernst Sillem, een echt antiek horloge en een of ander versteend vogeltje in het park. Eerlijk is eerlijk veel kijk hadden deze 2 er niet op. Gelukkige vielen de gasten wel in de prijzen en haalden we een ruim 420 euro op. Waarvoor nogmaals hartelijk dank.
Op donderdag bleven we op de Ernst Sillem Hoeve. We begonnen de ochtend rustig. Na de koffie kon er een Kunstroute door het park gelopen worden. Al lopend moesten er materialen verzameld worden om aan het eind van de route zelf een kunstwerk te maken.
Ook werd er twee keer een workshop Tai Chi gegeven. Iedereen aan het bewegen en ontspannen.
’s Middags konden de creatievelingen nog een mooi staphorsterstipwerk maken. De dag werd afgesloten met een BBQ en daarna een film.
Op de laatste volledige dag bracht de bus ons naar Otterlo. Daar werden we ontvangen met koffie en appeltaart. Na deze lekkernij stapten we in 4 huifkarren om een tocht door de omgeving te maken. Het was af en toe een gehobbel, maar we konden hoog en droog genieten van de mooie omgeving.
Op de slotavond werden we verrast door de zangkunsten van twee gasten, bleken er op de Ernst Sillem Hoeve hele vreemde suppoosten rond te lopen en beleefden we aan de hand van de foto's de hele week nog een keer.
Tussen de buien door hebben we de hele week ook nog een jeu-de-boules competitie gedaan. Er werd fanatiek meegedaan en net zo fanatiek aangemoedigd.
Het was een fijne week, waarin we van alles met elkaar beleefd hebben.

Als staf kijken we moe maar zeer voldaan terug op deze week en hopen u wellicht tijdens een ander arrangement weer te mogen begroeten. 

Namens de gehele staf,

Marjolein Purmer

 

De Kerstgastendagen 2016 hadden als thema ‘een plek voor iedereen’, bewust door de stafleden gekozen gezien de toestand in de wereld. Dit thema kwam nadrukkelijk aan de orde in de prachtige en indrukwekkende viering op kerstavond, maar ook tijdens andere programma-onderdelen.

Read More: Kerstgastendagen 2016 – Een plek voor iedereen

Dinsdag naar Baarn en Spakenburg, winkelen of genieten op een terrasje bij de haven. Op de ESH werden de mooiste bloemen gemaakt van crêpepapier waardoor er fleurige boeketjes op tafel kwamen te staan. 's Avonds leek het Koetshuis wel een marktkraam met prachtige orchideeën die na een interessante presentatie over bloemen en planten door Hans van Wieren in sneltreinvaart van eigenaar verwisselden.

Woensdagmorgen naar het Kijk-en Luistermuseum; een museum dat z'n naam eer aan doet want er is inderdaad veel te luisteren en te zien. Er werd uitleg gegeven over het ontstaan van mechanische muziekinstrumenten. De bustocht er naar toe ging over een prachtig stukje natuur van de Utrechtse Heuvelrug.

Woensdagavond stond in het teken van de solidariteitsactie van de YMCA voor de Loveschool in Vietnam. Op een wel zeer ludieke wijze werd hiervoor geld ingezameld onder de bezielende leiding van Dokter Pedi en Zuster Cure, die langs kwamen om aandacht te schenken aan de vermoeide voeten die de senioren tijdens deze 7daagse onderhand hadden gekregen. Voor de vele denkbeeldige blaren waren wonderpleisters te koop, waarmee men leuke prijsjes kon winnen. Hiermee werd een heel mooi bedrag bijeengebracht waarvoor we de gasten hartelijk willen bedanken.

Donderdag onthaasten en relaxen: met andere woorden 'een rustdag in deze 7daagse'. Ontbijt op bed, aquajoggen, rustgevend de mooiste mandala's kleuren of prachtige schilderijtjes maken met de 'marmertechniek', kijken en luisteren naar inspirerende beelden en mooie teksten......het kon allemaal.  's Middags heerlijke smoothies proeven en een meer dan voortreffelijke barbecue: het was een fijne dag.

Vrijdag alweer de laatste bustocht van deze week. De tijd gaat veel te snel. Via een mooie route over de Veluwe naar Fruittuin Verbeek in Oldebroek waar we werden ontvangen met koffie en heerlijke zelfgemaakt kersentaart. Wat een lekkernij. Een kijkje in de tuinen bij alle fruitbomen en een bezoekje aan het mooie en gezellige winkeltje was zeker de moeite waard.

Vrijdagavond was een avond met verrassingen. Aan het begin van deze slotavond ontving Ans Purmer uit handen van mevrouw A. Wassink-Ibbenhorst, voormalige directeur van de ESH en erebestuurder van YMCA Nederland de gouden YMCA speld voor vele jaren vrijwilligerswerk rondom de Ernst Sillem Hoeve. We luisterden naar leuke bijdragen van enkele gasten en ook de stafleden hadden succes met het door hen bedachte hoorspel en staflied. Het dagelijks laten afstempelen van de 7daagse stempelkaart werd beloond met een stempelkaart met alle foto's van de gasten. Tot slot werd nog het weekjournaal vertoond met prachtige foto's die een goed en mooi beeld gaven van alles wat er in deze week was beleefd.

Zaterdagmorgen het vertrek. De week is omgevlogen. Op de ontbijttafel lag naast vele lekkers dingen ook voor elke gast het weekjournaal klaar. Leuk om thuis alles nog eens na te lezen en te bekijken als mooie herinnering aan een fantastische week.

 

Zaterdag 23 juli begon de 1e seniorenvakantieweek van 2016. 40 gasten kwamen naar Lage Vuursche om daar samen met 8 YMCA vrijwilligers te genieten van een mooie vakantie. Naast gasten die al vaker genoten hebben van een mooie vakantie met pluspunten ook 14 'nieuwelingen'. Na een hartelijk welkom door Marjolein en Eelco werden de gasten aan elkaar voorgesteld door het laten zien van beelden van de plaats waar men vandaan kwam en wat is het dan leuk dat je op deze manier merkt dat ze uit heel Nederland komen: van Burgum tot Heerlen en van Den Haag tot Enschede (en alles wat daar tussen ligt).

Zondagochtend was er gelegenheid om naar de kerk in Den Dolder te gaan of thuis Nederland Zingt te bekijken. 's Middags ging een groepje enthousiaste wandelaars naar Lage Vuursche om daar een prachtige wandeling te maken. In het park van de ESH bekeken we weer de prachtige bomen met deskundige uitleg van Hans en werd er met veel plezier Jeu de Boules gespeeld op de mooie nieuwe baan bij de Ernst Sillem Hoeve. Na een heerlijk diner werd er met veel enthousiasme gezongen met prachtige begeleiding door Jan de Ruiter. Ook het trompetspel van zoon Tijmen werd gewaardeerd.

Maandagmorgen om 10.45 uur richting de Biesbosch om daar met de Zilvermeeuw een 2uur durende boottocht door dit watergebied te maken. Wat hebben we genoten van de schitterende bloemen langs de waterkant. Moe maar zeer voldaan kwamen we om 15.45 uur weer op de ESH en na een kopje thee of koffie trokken veel gasten zich even terug voor het uitgestelde middagdutje.

's Avonds nog een quiz met Gea en daarna sloten we dag 3 van de zomer7daagse al weer af. Gelukkig nog 4 dagen te gaan!

Pinksteren was kouder dan Kerst en Pasen, maar op vrijdagmiddag bij aankomst merkten we daar nog niet veel van want de warmte van de week ervoor hing nog in de lucht.

Het thema ontleenden we aan het samenkomen van de discipelen tijdens de eerste Pinksteren in een bovenzaal in Jeruzalem.

Read More: Pinkstergastendagen 2016 – Samen onder één dak
Naar boven